For Swedish Families

Bli Värdfamilj eller Kontaktfamilj

Öppna dörren för en berikande och spännande upplevelse!

This page is in Swedish as it is intended for prospective host and contact families.

The Swedish Program är ett amerikanskt ”study abroad” program för studerande vid amerikanska universitet och colleges. Målsättningen är att varje år ge ett antal kvalificerade studenter i 20-årsåldern en möjlighet att bo i Sverige, studera i Stockholm och samtidigt integreras i det svenska samhället.

The Swedish Program är ett oberoende icke-vinstdrivande företag som stöds av ett konsortium av 21 amerikanska universitet och colleges, och har funnits sedan 1987.

Vi erbjuder våra studenter två boendeformer: värdfamilj eller lägenhet. För de studenter som väljer att bo i lägenhet finns möjligheten att ha en kontaktfamilj.

Höstterminen sträcker sig från slutet av augusti till mitten av december och vårterminen från slutet av januari till mitten av maj. Studenterna har två lov per termin, vecka 40 och vecka 45 på hösten samt ett sport- och ett påsklov under våren.

Värdfamiljsansökan

Kontaktfamiljsansökan

FAQ

Vilka är våra familjer?

Det finns ingen typisk värd/kontaktfamilj precis som det inte finns någon typisk student. Våra familjer är unga som äldre, med eller utan barn, par som singlar. Gemensamt för våra familjer är dock viljan att dela sin vardag med en ung vuxen från en annan kultur.

Vilka är våra studenter?

Våra studenter har alla olika bakgrunder. Vad som förenar dem är att de läser på amerikanska universitet och colleges, är runt 20 år och har valt att komma till Sverige. En del kan ha rötter i Sverige och Skandinavien medan andra aldrig varit här. Som värd/kontaktfamilj kan ni önska att få en kille eller tjej, övrig matchning görs med hjälp av era och studenternas ansökningar.

Vad händer om problem skulle uppstå?

När problem uppstår beror det oftast på missförstånd. Det är därför mycket viktigt med en rak kommunikation. Vi rekommenderar att både familjen och studenten direkt tar upp eventuella problem till diskussion om de uppstår. Om man inte kan nå en lösning på egenhand ska programmets Program Manager kontaktas och vi hjälper er då att nå en lösning på problemet. Vi finns alltid här för er om ni har några frågor eller funderingar ni vill prata om.